B K R O Barn

för utsatta barn och ungdomar

När sommarlovet blir svårt, del 1

Sommarlov och frihet kostar pengar, något som barn i familjer med knapp ekonomi vet alltför väl. Barnfattigdomen måste sättas i fokus, så att alla barn ges möjlighet att uppleva ett sommarlov fyllt av glädje och äventyr.

Nu närmar sig dagen som många barn i vårt land väntat på. Ett helt läsår i skolan tar slut, elever klär sig fina och sjunger om den blomstertid som äntligen kommer. De flesta förknippar skolavslutning med glädje och frihet. En lång sommar står framför dem, med löften om bad, lek och en massa äventyr. Hösten och en ny skoltermin känns oändligt långt borta.

Det vi lätt glömmer i den allmänna blomstertidsyran är att många barn inte delar glädjen inför sommaren. Att väldigt många bävar inför sommarledigheten och i stället längtar till skolstarten.

Frihet kostar pengar, något som barn i familjer med knapp ekonomi vet alltför väl. Friheten att göra saker som hör sommaren till är sällan gratis. Inträde till simbassänger, en glass eller en bussbiljett till badstranden är småpengar för många familjer. Men för hushåll utan marginaler finns det sällan utrymme för något extra. Inköp av sommarkläder till växande barn och att hålla familjens ekonomi flytande är ofta svårt nog. Semestrar är också otänkbart och med denna insikt hos många barn, så blir sommaren en lång plåga och en lång färdsträcka till höstterminen. 

 Den höga arbetslösheten, vuxnas försämrade arbetsvillkor och den ökande inkomstfattigdomen under Alliansens regeringsår kan inte frikopplas från barnen, vars liv i högsta grad påverkats av en försämrad hushållsekonomi.

Barn som i allt annat, lever här och nu. Det innebär att vi har bråttom, utvecklingen måste vändas snart. Vårt samhälle har inte råd att kasta bort barnens välmående just nu eller deras möjligheter framåt. För ytterst handlar problemet om att allt fler av våra yngsta förvägras att bli en del av samhället. Att en oroande stor del av nästa generation växer upp med sämre förutsättningar och med mindre framtidstro än tidigare generationer.

Barnfattigdomen – vår tids stora politiska utmaning – måste därför sättas i fokus. Det är samhällets ansvar att se till att barn ska slippa vara fattiga. Till det yttersta av våra resurser, som det står i Barnkonventionen, måste alla barn ges en skälig levnadsstandard.

Så att alla skolelever kan få känna förväntans magi av på skolavslutningen. Och att alla ges möjlighet att uppleva ett sommarlov fyllt av glädje, äventyr och frihet.

                                      /hjarta-for-bkrobarn.jpg

17 May 2017


Design By Pixelunion