B K R O Barn

för utsatta barn och ungdomar

Våldets brutalitet

 

Det var planerat att vi skulle starta vår serie med den ökande fattigdomen i Sverige och med detta de ökade klassklyftorna och konsekvenserna som det ger barnen och ungdomarna. Men gårdagen bjöd på svåra nyheter om en ung man som vi känner, så därför har vi valt att tillägna vår första artikel, våldet. Just för att denna unga man blev brutalt mördad . Han blev ännu ett offer i den upptrappade våldsspiralen som sprider sig över hela landet som en farsot.

Så många känslor väcks till liv, när någon du känner faller offer för det besinningslösa våldet. Plötsligt får våldet ett ansikte. Insikten är också brutal, livet är inte värt någonting för de kriminella i deras uppgörelser. 

Hur har vi hamnat här, i skuggvärlden vars lagar är de rådande och där det svenska samhället ännu inte kan stoppa våldsvågen .... Vad gick så fel? När förlorade barnen och ungdomarna känslan av rätt och fel? När försvann respekten för varandra? När gick samhället så fel? Var det med den misslyckade integrationspolitiken? 

I en intervju med SVT uttalar sig statsministern, Stefan Löfven (S), om den organiserade brottsligheten och det dödliga våldet på landets gator.

– Det är klart att skjutningar och sprängningar är ett av våra stora samhällsproblem. Man slås av den likgiltighet inför människoliv som finns. Vi är fast beslutna att trycka tillbaka de här gängens våldsutövningar. Sverige ska vara tryggt, säger statsminister Stefan Löfven till tv-kanalen.

Enligt statsministern har ett problem varit att det funnits för få poliser för att motverka den organiserade brottsligheten. Där uppges regeringens satsning på rekrytering och utbildning av poliser ha hjälpt. Att polisen också fått lättare tillgång till kameraövervakning lyfts som ett gott framsteg.

Nästa steg blir att ge polisen ytterligare åtkomst till kameror, lagrad data och mobiltrafiksövervakning.

– Vi behöver visa att samhället är starkare än de här gängen. Det är därför polisens ska få mer resurser, det är därför vi höjer straffen exempelvis om man har ett vapen i fickan. Om man åker fast nu kommer man ut tidigast om två år, säger Stefan Löfven till SVT.

Statsministern betonar att det inte är det dödliga våldet som ökat, utan gängbrottsligheten som även tagit till mer dramatiska tillvägagångssätt. 

För att lösa situationen krävs två tilltag, menar Stefan Löfven. Dels handlar det om att ge mer resurser till polisen och brottsförebyggande myndigheter så som Ekobrottsmyndigheten. Dels handlar det om att jobba förebyggande socialt för att unga pojkar och män inte ska dras in i gängmiljöer.

– Vi måste fortsätta se till att unga pojkar är i skolan, inte på torgen med gängen, säger Stefan Löfven till SVT.

Enligt Stefan Löfven behövs det att samhället i stort riktar fokus mot brottstyperna som gynnar gängbrottsligheten. Det handlar bland annat om att stoppa vapentillförseln till Sverige, att minska de svarta jobben och att ta ett krafttag mot narkotikahandeln.

– Den som eventuellt tänker partyknarka i kväll, den ska veta att den är med och finansierar de här gängen, för en stor del av deras finansiering är narkotika. Det finns också fler typer av brottslighet, alla svarta affärer. Vi måste som ett samhälle fråga oss ’är jag med och göder det här?’, säger Stefan Löfven till SVT.

Stefan Löfven öppnar upp för att tillföra mer resurser till brottsbekämpande verksamheter, och att höja fängelsestraffen. Hur det skulle göras i detalj vill han dock inte gå in på innan höstbudgeten har presenterats.

Ett förslag som Stefan Löfven tidigare har nämnt och som han fortfarande ser som intressant handlar om att skärpa straffgraden för de unga. Det ligger däremot inte på bordet i nuläget.

– Jag tycker att är man uppe i åldern 18, 19, 20 så måste man förstå mer konsekvensen av sina handlingar. Det är därför vi vill utreda och remittera och höra andra myndigheters åsikter om det, säger Stefan Löfven till SVT.

 

Vi måste agera nu, den ökade våldsspiralen är ett hot mot vårt civilisatoriska samhälle, varje offer är ett offer för mycket. 

Vi lider med offrets familj och anhöriga och våra takar är hos dem.

 

B K R O Barn/ B K R O Kraft Force

 

                                   /hjarta-for-bkrobarn.jpg

                                              

 

27 Sep 2019


Design By Pixelunion