B K R O Barn

för utsatta barn och ungdomar

Reflektioner av ungdomar om gängkriminalitet.

                               /black-and-white-roses-1.jpg

Kriminaliteten uppstår på grund av de olika skillnaderna i samhället. Främst mellan rika och fattiga och där staten prioriterar bort dom drabbade områdena, och istället väljer att utveckla de lugna områdena till ännu tryggare områden. Och det skapar kaos i de andra utsatta områdena där kriminaliteten inte får ett slut.

Människor man umgås med och ens förebilder, har en väldigt stark inverkan på hela ens framtid och mest av allt hur man blir som person. Därför är det viktigt att man även som förälder ser till att ens barn är runt är runt omkring bra människor med bra förutsättningar och med mål i livet. Citatet "säg mig vem du umgås med och jag skall säga vem du är" stämmer.

I utsatta områden är vapen och droger något som glorifieras av de gängkriminella och det speglas till de yngre barnen i området. Pengar, droger och vapen är makt i ett sådant samhälle, alla krigar för att vara bäst, om det finns någon som har mer makt än vad man själv har, då ser man till att den personen försvinner från marknaden, dvs skjutning, mord.

I utsatta områden är det ganska ofta som barn ser skillnader mellan de som har pengar och mindre pengar . Vilka som bor på finare områden och som har råd med vad de vill. Man vill bli som dem, men oftast har barnen invandrarbakgrund och där föräldrarna inte ens kan svenska eller är integrerade.

Men man kan inte komma in i samhället, om int samhället inte släpper in en och accepterar en i samhället. Då blir det stora skillnader i samhället. Och barn som upplever det försöker att ändra på det genom att tjäna pengar på egen hand. Oftast börjar de driva en försäljning av droger med sina vänner, som också är i samma situation. Oftast börjar de själva att ta droger och fastnar i en ond cirkel.

När man testar droger blir man beroende, tex om du testar att röka några gånger, så börjar du röka allt oftare . Och sedan blir det lättare att röka sådant som är olagligt, och efter det är stegen väldigt små.

Resultatet av det blir att man struntar i skolan och fokuserar allt mer på kriminella aktiviteter. Man kan hoppa av skolan, eller komma på behandlingshem eller ungdomsvårdsanstalt. Sedan kommer man ut och den framtiden som finns och dom lättaste pengarna, är tyvärr kriminaliteten. 

 

21 Mar 2022


Design By Pixelunion