B K R O Barn

för utsatta barn och ungdomar

Om ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan

På grund av rådande politiska situation, har de ensamkommande afghaniska pojkarnas vara eller inte vara kommit att bli en svårlöslig fråga för både politiker och migrationsverket. Få grupper i Sverige har utsatts för större hatkampanjer och misstänkliggöranden. Mobbens kritik sammanfattas i två punkter: de ensamkommande ljuger om sin ålder och det kostar för mycket att ta emot dem. Det är korrekt att det kostar mer att ta emot ensamkommande och de får en stöttning som andra asylsökande bara kan drömma om. Å andra sidan har det visat sig att ensamkommande - till skillnad från många andra - snabbt etablerar sig i det svenska samhället. 

Sedan kommer också frågan, om de ensamkommandes verkliga ålder och om detta tvistas ännu och Europa har också drivit med den svenska migrationspolitiken och i synnerhet de ensamkommande barnen. Men oavsett, har dessa ungdomar riskerat liv och hälsa för att ta sig till Sverige. Hur politiken har drivits med alla hvb hem och med tillgänglig personal dygnet runt, får politikerna själva svara för och inte de ensamkommande barnen. Därför anser vi att hela debatten är felaktig.

Men efter den senaste tidens terrorattentat i Afghanistan, så är det hög tid att migrationsverket beslutar sig för att avbryta utvisningarna av de ensamkommande ungdomarna.

Anledningen till detta är att det finns goda skäl till att tro att IS planerar att flytta sin rörelse dit efter att drivits ut från både Irak och till stor del även Syrien.

Man letar efter muslimska länder där centralregeringen är svag och där man tämligen ostört kan etablera ett fäste. IS har försökt i Libyen men stött på starkt motstånd där från lokala miliser.

Afghanistan matchar IS efterlysning perfekt. Landet har befunnit sig i konstant krig sedan Sovjetunionens invasion 1979 som blev startskottet för de radikala islamisternas framväxt i regionen.

Talibanerna, en islamistisk rörelse som styrde landet under några på 90-talet och störtades av USA 2001, lever vidare som en stark militär kraft. USA bedömer att de behärskar ungefär en tredjedel av Afghanistan och har kapaciteten att slå till nästan var som helst med terrordåd och militära attacker.

Till det ska nu läggas Islamiska staten som det senaste året etablerat sig i landet. Sannolikt har en del av de soldater som flydde krigen i Irak och Syrien när nederlaget där var oundvikligt, tagit sig till Afghanistan. Det finns också rapporter om talibaner som gått över till IS som försöker underblåsa hatet mot shiamuslimer genom att attackera deras moskéer med självmordsbombare.

Detta har skett samtidigt som USA och Nato mer eller mindre drog sig ur Afghanistan 2014. President Trump har åter ökat på den amerikanska truppnärvaron men den är ändå inte större än 15 000 soldater. Tillräckligt för att rädda kvar den folkvalde presidenten vid makten men inte för att besegra talibanerna.

Både talibanerna och IS har den senaste veckan visat att de kan genomföra stora terrordåd i huvudstaden Kabul och andra storstäder. Detta trots omfattande säkerhetsåtgärder på plats.

I förra veckan attackerades såväl diplomatkvarteren i Kabul (över hundra döda) som lyxhotellet Intercontinental liksom Rädda Barnens kontor i Jalalabad, en större stad nära gränsen till Pakistan. I dag attackerades militärakademien i Kabul av IS.

Målet med alla dessa terrordåd är att destabilisera landet och erodera befolkningens redan låga förtroende för sina demokratiskt valda politiker. De skickar en signal om att regimen inte kan skydda landets befolkning. Det underlättar för IS att etablera träningsläger i Afghanistan. På sikt vill förövarna bereda vägen för en ny islamistisk regim.

Läget börjar alltmer likna det som rådde i Irak några år efter USA:s invasion 2003. Dagliga terrordåd utförda av irakiska al-Qaida (som senare blev IS) paralyserade landet. Nu exporteras den taktiken till Afghanistan.

 

-Därför uppmanar vi migrationsverket att omedelbart stoppa utvisningarna av ensamkommanade barn och ungdomar till Afghanistan. Helt enkelt, för att deras liv och hälsa är i fara.

 

// B K R O Barn

 

/hjarta-for-bkrobarn.jpg

 

 

 

 

6 Feb 2018


Design By Pixelunion